TCO-tidningen: Växande misstro mot välfärdens försäkringar

[2012-02-02] Vi litar på välfärdens tjänster men misstron mot socialförsäkringarna ökar. De som är mest beroende av försäkringarna har också minst tillit till dem. Det skriver välfärdsforskaren professor Stefan Svallfors, Umeå universitet i en rapport till den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Läs nyheten

Redaktör: Maritha Lundgren

Adress till nyheten:

Nyheter

Kungliga Skytteanska Samfundets pris 2014 tilldelas Ingeborg Waernbaum, enheten för statistik

2014-09-18

Umeå-student kan bli ny riksdagsman

2014-09-18
Niklas Säwén Eberstein, som studerar statsvetenskap vid Umeå universitet, kan få en plats i Sveriges riksdag.

Han utforskar utveckling och funktion hos blåsor på cellytan

2014-09-18
Genom att studera utveckling och funktion hos så kallade kaveoler i cellväggen i olika organ kan det bli möjligt att förebygga och behandla sjukdomar som kaveoler är förknippade med. Detta enligt en avhandling från Umeå universitet.

Unik kartläggning av hur kolstrukturer bildas

2014-09-18
Med en ny metod har en fysiker vid Umeå universitet skapat de första kartorna som i detalj visar hur och när kolmolekyler med strukturen C60 bildar polymerer, i form av kedjor och plan, vid behandling under höga temperaturer och tryck. Resultaten har publicerats i tidskriften Scientific Reports.

Oförutsedd dioxinbildning vid avfallsförbränning

2014-09-18
Dioxiner bildas snabbare, vid lägre temperaturer och under andra förhållanden än man tidigare sett. Detta kan påverka hur man i framtiden utformar provtagningsutrustning, rökgasfilter i avfallsförbränningsanläggningar samt behandlar flygaska från avfallsförbränning. Det visar Eva Weidemann i sin avh...

Idrottsprofilerad utbildning för att öka konkurrenskraften

2014-09-18
Skolor som erbjuder idrottsprofilerade utbildningar gör det i stor utsträckning för att öka sin konkurrenskraft gentemot andra skolor och locka högpresterande elever. Samtidigt är det få utbildade lärare som undervisar i utbildningarna. Det visar en ny avhandling skriven av Magnus Ferry.

Veronica Lundberg mottog Majblommans forskningsbidra

2014-09-18
Veronica Lundberg, klinisk handledare vid enheten för fysioterapi, mottog under 2013 ett forskningsbidrag från Majblommans Riksförbund, och blev inbjuden till en högtidlig diplomceremoni vid Stockholms slott torsdagen den 4 september 2014.

Umeå universitet klättrar på internationell rankninglista

2014-09-17
Umeå universitet klättrar 22 platser – till plats 267 – när QS World University Ranking utvärderar världens bästa lärosäten 2014/2015. Det är Umeå universitets bästa resultat hittills i rankningen och motsvarar en sjunde plats i landet.

Lena Gonäs besöker Sociologiska instituitonen

2014-09-17
24 oktober gästar Lena Gonäs institutionen för att presentera den alldeles färska forskningsrapporten "Jämställt arbete? Organisatoriska ramar och villkor i arbetslivet. SOU 2014:30."

Swetox inledde Sverigeturné på Umeå universitet

2014-09-17
Swetox universitetsturné inleddes i slutet av augusti och Umeå stod först på tur. Det blev en späckad dag med presentationer och rektorsbesök. – Dagen har varit mycket givande, säger Åke Bergman, föreståndare för Swetox Research Center i Södertälje.

Sidansvarig: Maritha Lundgren
2012-02-02