Till umu.se

TCO-tidningen: Växande misstro mot välfärdens försäkringar

[2012-02-02] Vi litar på välfärdens tjänster men misstron mot socialförsäkringarna ökar. De som är mest beroende av försäkringarna har också minst tillit till dem. Det skriver välfärdsforskaren professor Stefan Svallfors, Umeå universitet i en rapport till den parlamentariska socialförsäkringsutredningen.

Läs nyheten

Redaktör: Maritha Lundgren

Adress till nyheten:
http://www.umu.se/nyhet/.cid181104

Nyheter

Norra Sveriges största reklamtävling

2016-02-12
Nu får Umeås kommunikationsstudenter chansen att visa vad de går för, i norra Sveriges största reklamtävling. Den 2-4 mars arrangeras för första gången Nalta Kreativ på Sliperiet i Umeå. Juryordförande är ingen mindre än Guldäggets projektledare.

Nytt snabbspår för lärare och förskollärare

2016-02-11
Idag presenterade regeringen ett snabbspår för nyanlända lärare. Snabbspåret innebär att personen tidigt kan komma ut på en skola och förskola via praktik och anställning. Umeå universitet är ett av sex svenska lärosäten som får i uppdrag att genomföra utbildningen.

Hög kvalitet för psykoterapeutexamen

2016-02-11
Psykoterapeutexamen vid Umeå universitet fick hösten 2014 bristande kvalitet i Universitetskanslersämbetets utvärdering. Efter analyser och åtgärder uppfylls nu kvalitetskraven för högre utbildning och Universitetskanslersämbetet ger därmed omdömet hög kvalitet.

SR: "Fyra gånger fler kvinnor än män läser samiska"

2016-02-11
Universitets- och högskolerådets rapport om kurser i nationella minoritetskulturer och minoritetsspråk, höstterminerna 2014 och 2015 visar en övervägande majoritet av antagna som är kvinnor. Mikael Vinka, professor i samiska, Umeå universitet, berättar i en intervju i Sveriges radio att detta har va...

Eva Svedmark i DN: Sociala medier och sorg

2016-02-11
Tårfyllda hyllningar, blodröda hjärtan och gråtande emojier. Vi blir allt mer känslosamma i sociala medier när kända personer dör. Eva Svedmark, doktorand i informatik vid Genusforskarskolan talar om sorg och sociala medier i Dagens Nyheter.

Många nyfikna alumner på uppskattat ”Umeå möter upp”

2016-02-11
Den 10 februari var det dags för ännu ett nytt ”Umeå möter upp” på Berns i Stockholm. Ett tjugotal IT-företag från Umeå slöt upp för att träffa närmare 70 alumner och andra intresserade som anmält sig.

Årets svenska bilderbok - nu är det klart!

2016-02-11
Det blir "Småkrypsboll" av författaren Tove Pierrou och illustratören, serietecknaren och grafiska formgivaren Joanna Hellgren som i år får ta emot priset för årets bästa svenska bilderbok. I samband med prisutdelningen under Littfest i mars kommer Bildmuseet traditionsenligt att öppna en utställnin...

Bättre förståelse för lovande blodfettsänkande signalprotein

2016-02-11
Ny forskning kring det blodfettsänkande proteinet FGF21 visar hur det omfördelar fettsyror via två distinkta mekanismer. Upptäckten kan komma att leda till bättre läkemedel mot typ 2-diabetes och andra fetmarelaterade sjukdomar. Detta visar en ny studie som publicerats i tidskriften Cell Metabolism.

Avhandling prisas för andra gången

2016-02-11
Linn Holmberg har tilldelats Johan Nordströms och Sten Lindroths pris för "framstående vetenskapligt arbete". Det är för sin avhandling "The Forgotten Encyclopedia", som hon disputerade med i maj 2014 vid Umeå universitet, som hon nu har fått utmärkelsen.

Infotech Umeå: Nu flyttar de till Umeå

2016-02-11
”Umeå möter upp” har blivit en tradition i Stockholm under de senaste åren. Då kommer företag för att knyta kontakt med intresserade och berätta om möjligheterna att få jobb. Det är uppskattade arrangemang, inte minst för de som siktar på IT-branschen. Igår var det dags på Berns för ännu ett nytt Um...


Sidansvarig: Ulrika Sahlén
2012-02-02