Ny forskning om information och patientstöd på nätet

[2018-01-17] Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond har beviljat 3,8 miljoner kr till DIGSUM-projektet ”EndoSisters – Information work and peer support in a digitally embodied patient movement”. Projektet leds av professor Simon Lindgren, tillsammans med Carita Bengs, Sociologiska institutionen, Umeå universitet och Lorna Richardson, University of York, Storbritannien.

Projektet pågår under tre år. Forskarna ska undersöka den nätbaserade patientrörelsen som är kopplad till endometrios. Endometrios är ett kroniskt gynekologiskt tillstånd som drabbar ungefär var 10:e kvinna i fertil ålder.

Endometriospatienter föredrar ofta att själva hantera sin vård på grund av rädsla för stigmatisering och brist på stöd och förståelse från vården. Detta uppmuntrar användningen av digital kommunikationsteknik - internet och sociala medier - eftersom de kan fungera som informella och alternativa vägar till information och socialt stöd.

Adress till nyheten:
http://www.umu.se/nyhet/.cid289530

Nyheter

Formas tilldelar Eleonora Borén anslag

2018-11-16
Det statliga forskningsrådet Formas har beslutat att tilldela nära 85 miljoner kronor till totalt 22 forskningsprojekt vid Umeå universitet.

Best of teknisk fysik - Civilingenjörsprogrammetfirade 30 år med fysikshow

2018-11-15
Civilingenjörsprogrammet i Teknisk fysik firade 30 år och i tisdags hölls en hejdundrande fysikshow i Aula Nordica.

Två fakultetsnämndsledamöter vinnare i Umeågalan 2018

2018-11-15
Årets gala arrangerades förra veckan och gav dubbelvinst för Teknisk-naturvetenskaplig fakultet vid Umeå universitet. Infobaleen, där Martin Rosvall är medgrundare av bolaget, hyllas som Årets avknoppningsföretag. Codemill, där Johanna Björklund är teknikchef, fick Umeå kommuns företagspris.

Hållbara energisystem i Arktis – tema för doktorandkurs i Umeå

2018-11-15
Omställningen till hållbara energisystem var temat för en tvärvetenskaplig doktorandkurs som samlade 19 doktorander från fyra arktiska universitet i Tromsö, Uleåborg, Luleå och Umeå under 5-9 november. Kursen är en del av det arktiska samarbetet Arctic Five.

Misslyckas sociala medier med att stimulera mänskliga relationer?

2018-11-14
I dag formar sociala medier många delar av mänskliga relationer. Snabba digitala meddelanden har ersatt det fysiska mötet eller telefonsamtalet. Frågan är om sociala medier-plattformar verkligen är utformade för att få oss att socialisera mer kvalitativt? I sin doktorsavhandling skriver Christoffel ...

Avhandling i etnologi prisas

2018-11-13
Hur görs vardagslivet hållbart? Vilka möjligheter och utmaningar möter den som vill minska sin miljöpåverkan? Matilda Marshalls avhandling "Hållbarhet till middag: en etnologisk studie om hur miljövänligt ätande praktiseras i vardagslivet" har prisats med The Baltic University Programme Award.

SR: Historikern Anna Sténs om skogsägarnas äganderätt

2018-11-12
Anna Sténs, forskare i historia vid Umeå universitet, berättar om en ny studie kring debatten om att skogsägarnas äganderätt är hotad i programserien Kampen om skogen i Sveriges Radio P1.

Gåband vid skrivbordet ökade aktiviteten – på jobbet

2018-11-12
Personer som fick ett gåband vid skrivbordet på kontoret blev mer fysiskt aktiva under arbetstid än de som saknade band. Det visar en ny avhandling vid Umeå universitet.

Många studenter och toppmodern teknik för gästlärare i Singapore

2018-11-09
Han föreläser inför tio gånger så många studenter som hemma i Umeå och har tillgång till inspelningsstudios med all tänkbar teknisk hjälp för att spela in undervisningsmaterial. Universitetslektor Thomas Mejtoft tog chansen att åka på ”teaching sabbatical” och tillbringar höstterminen på Nanyang Tec...

Projektpengar till infrastruktur för samiskt audiovisuellt kulturarv

2018-11-09
Vaartoe - Centrum för samisk forskning vid Umeå universitet har tillsammans med Kungliga Biblioteket, Statsvetenskapliga institutionen vid Stockholms universitet, Sametinget, Ájtte och Svenska Filminstitutet fått över 13 miljoner kronor i projektmedel av Vetenskapsrådet. Projektet ”Samisk audiovisu...