Till umu.se

En dag om genusforskning vid Umeå universitet

[2017-04-20] Sveriges genusforskarförbund i samarbete med Umeå kommun och Umeå centrum för genusstudier var arrangörer för den dag om genusforskning, som nyligen anordnades vid Umeå universitet. Lisa Harryson, forskare vid Sociologiska institutionen, sitter i styrelsen för Sveriges genusforskarförbunds lokalförening i Umeå, och var en representanterna som inledde dagen och hälsade välkommen i Humanisthuset.

Sveriges genusforskarförbund är en nationell intresseorganisation som arbetar för att främja den vetenskapliga verksamheten inom det genusvetenskapliga forskningsfältet, men också för att stärka självständigt och kritiskt tänkande bland genusforskare. Dessutom arbetar de för att öka kunskapen om det genusvetenskapliga forskningsfältets betydelse hos forsknings- och utbildningspolitiska beslutsfattare, anslagsgivande myndigheter och organisationer samt hos allmänheten. I Umeå finns en lokalförening som utöver ovanstående arbetar med att knyta samman genusforskare från olika fakulteter och synliggöra den genusforskning som pågår vid Umeå universitet. 

Förmiddagens panel diskuterade genusforskningens möjligheter, villkor och samtida utmaningar i relation till omvärlden. Under eftermiddagens "forskningsmaraton" fanns genusforskare från alla fakulteter representerade bland presentatörerna och visade på den bredd av genusforskning som finns vid Umeå universitet. Syftet med genusforskardagen var att lyfta fram den genusforskning som pågår vid Umeå universitet och ge genusforskare en möjlighet att träffas och knyta nya kontakter.

- Vi ville även starta en debatt om genusforskningens villkor och utmaningar, och veta hur universitets nya rektor ser på detta, berättar Lisa Harryson. Vi gjorde en liknande dag när förra rektorn var ny. Så nu är det kanske en tradition att göra detta för varje ny rektor, vi får se.

Dagen var välbesökt av genusforskare, men även representanter från universitetets personalenhet, Länsstyrelsen i Västerbotten, Umeå kommun, Landstinget i Västerbotten och polisen var där. Diskussionerna mellan sessionerna, under eftermiddagens forskningsmaraton var mycket livliga och engagerande.   

- Vi är mycket nöjda med dagen, säger Lisa. Det var många som kom och det var roligt att se besökarnas intresse och engagemang. Det visar på vikten av att sprida genusvetenskaplig kunskap.

Adress till nyheten:
http://www.umu.se/nyhet/.cid281966

Nyheter

Fyrtio nyanlända lärare klarade snabbspåret

2017-11-22
Glädjen var stor när nyanlända lärare firade att de klarat av snabbspåret vid Umeå universitet. Efter 26 veckor av intensiva studier samlades de fyrtio första som genomfört utbildningen för att tacka, ta adjö och uppmuntra varandra – nu när de ska ge sig ut på den svenska arbetsmarknaden.

Styrande organisationer i Arktis glömmer jämställdhet

2017-11-22
För de flesta av världens stater är strävan efter jämställdhet och alla människors lika värde en grundläggande skyldighet i allt politiskt och rättsligt arbete. Även de stater som styr den arktiska regionen har förbundit sig att på detta sätt arbeta för alla medborgares bästa. Trots det har staterna...

Ny tidskrift från Umeå universitet om rätt och samhälle

2017-11-22
Nordic Journal on Law and Society (NJOLAS) är en ny vetenskaplig tidskrift med sin redaktion vid Umeå universitet. Tidskriften publicerar kritisk och tvärvetenskaplig forskning om kopplingar mellan rättssystemet och samhället, med speciellt fokus på den nordiska regionen.

Seminar on mixed-methods digital research

2017-11-22
We welcome Anton Törnberg (University of Gothenburg) and Petter Törnberg (Chalmers) to a seminar on December 1 (13:15, C305, BVH) , co-hosted with the Department of Sociology and DIGSUM's Digital Sociology research group. The seminar has the title of Complexity and the Digital World, and will contai...

Arktiskt forum på Sliperiet

2017-11-22
Det arktiska forskningscentret vid Umeå universitet, Arcum, fyller fem år. Det markeras 12 december med ett Arktiskt forum, Umeå Arctic Forum 2017, på Sliperiet.

Idrottslabbet och Idrottshögskolan värdpar för Höstmöte med temat hälsa

2017-11-22
Höstmöte arrangeras av Svensk förening för tester inom idrott och hälsa i Umeå med temat Hälsa under dagarna 30 november-1 december. Värd för mötet är Idrottslabbet i samverkan med Idrottshögskolan.

Hans-Olov Byquist tf. föreståndare för Sliperiet

2017-11-22
Hans-Olov Byquist, enhetschef på Externa relationer, är sedan den 13 november tillförordnad föreståndare för Sliperiet. Han ersätter Katrin Holmqvist Sten, som har tillträtt en tjänst som tillförordnad prefekt på Konsthögskolan.

Specialpedagogisk konferens i Umeå om pedagogiska och specialpedagogiska lärmiljöer

2017-11-21
Den sjuttonde specialpedagogiska konferensen Gemensamma Vägar lockade i år drygt 100 deltagare från Norge, Finland och Sverige och hölls 31/10-1/11 vid Umeå universitet. Årets konferens arrangerades av Pedagogiska institutionen, Särskolenätverket Norr, Specialpedagogiska skolmyndigheten i samarbete ...

Svd Näringsliv Debatt: ”Svanen är fel ute när genteknik ses som hot”

2017-11-21
Fonder har nu fått en miljömärkning. Men att Svanen väljer att peka ut GMO-grödor som icke miljömässiga strider mot vad vetenskapssamhället i övrigt slår fast, skriver Stefan Jansson, professor i växters cell- och molekylärbiologi vid Umeå universitet. Läs debattinlägget i svd.

Umeå universitet tar ställning mot sexuella trakasserier

2017-11-21
Det så kallade Akademiupproret i sociala medier berör även studenter och medarbetare vid Umeå universitet. Heidi Hansson, vicerektor med ansvar för utbildning, samt även ansvarig för frågor om lika villkor, anser att det är positivt att frågor om sexuella trakasserier nu kommer upp på bordet.