Till umu.se

En dag om genusforskning vid Umeå universitet

[2017-04-20] Sveriges genusforskarförbund i samarbete med Umeå kommun och Umeå centrum för genusstudier var arrangörer för den dag om genusforskning, som nyligen anordnades vid Umeå universitet. Lisa Harryson, forskare vid Sociologiska institutionen, sitter i styrelsen för Sveriges genusforskarförbunds lokalförening i Umeå, och var en representanterna som inledde dagen och hälsade välkommen i Humanisthuset.

Sveriges genusforskarförbund är en nationell intresseorganisation som arbetar för att främja den vetenskapliga verksamheten inom det genusvetenskapliga forskningsfältet, men också för att stärka självständigt och kritiskt tänkande bland genusforskare. Dessutom arbetar de för att öka kunskapen om det genusvetenskapliga forskningsfältets betydelse hos forsknings- och utbildningspolitiska beslutsfattare, anslagsgivande myndigheter och organisationer samt hos allmänheten. I Umeå finns en lokalförening som utöver ovanstående arbetar med att knyta samman genusforskare från olika fakulteter och synliggöra den genusforskning som pågår vid Umeå universitet. 

Förmiddagens panel diskuterade genusforskningens möjligheter, villkor och samtida utmaningar i relation till omvärlden. Under eftermiddagens "forskningsmaraton" fanns genusforskare från alla fakulteter representerade bland presentatörerna och visade på den bredd av genusforskning som finns vid Umeå universitet. Syftet med genusforskardagen var att lyfta fram den genusforskning som pågår vid Umeå universitet och ge genusforskare en möjlighet att träffas och knyta nya kontakter.

- Vi ville även starta en debatt om genusforskningens villkor och utmaningar, och veta hur universitets nya rektor ser på detta, berättar Lisa Harryson. Vi gjorde en liknande dag när förra rektorn var ny. Så nu är det kanske en tradition att göra detta för varje ny rektor, vi får se.

Dagen var välbesökt av genusforskare, men även representanter från universitetets personalenhet, Länsstyrelsen i Västerbotten, Umeå kommun, Landstinget i Västerbotten och polisen var där. Diskussionerna mellan sessionerna, under eftermiddagens forskningsmaraton var mycket livliga och engagerande.   

- Vi är mycket nöjda med dagen, säger Lisa. Det var många som kom och det var roligt att se besökarnas intresse och engagemang. Det visar på vikten av att sprida genusvetenskaplig kunskap.

Adress till nyheten:
http://www.umu.se/nyhet/.cid281966

Nyheter

Socialt arbete utlyser lektorat februari 2018

2018-02-23
Institutionen för socialt arbete utlyser en eller flera anställningar som universitetslektor i socialt arbete, samt en anställning som universitetslektor i socialt arbete med inriktning mot hälso- och sjukvård.

Marie Rosenius har tilldelats det Flodellska forskningspriset

2018-02-23
Teologie doktor Marie Rosenius vid Umeå universitet har tilldelats det Flodellska forskningspriset för sin doktorsavhandling om svenskkyrklig ecklesiologi där hon studerat millennieskiftets relationsförändringar i Svenska kyrkan.

Workshop inom verksamhetsmodellering

2018-02-23
Informatik arrangerade workshop med enhetschefer från länsstyrelsen som deltagare. Workshopen pågick under en heldag och resulterade i goda erfarenhetsutbyten.

Årets Idrottsalumn 2017 och Årets Elitidrottsstudent 2017hyllades under Umeå Idrottsgala

2018-02-23
I går kväll arrangerades Umeå Idrottsgala på Universum. Galan hyllar och uppmärksammar aktiva, ledare, eldsjälar och föreningar som på ett positivt sätt bidrar till Umeåidrottsstads utveckling. Under galakvällen delade Idrottshögskolan ut utmärkelser till Linda Andersson för årets Idrottsalumn samt ...

Nervskador vid typ 2-diabetes kan upptäckas i ögat

2018-02-23
Genom att undersöka ögats hornhinna med ett specialmikroskop kan det bli möjligt att på tio minuter ställa diagnos om en person med typ 2-diabetes har fått nervskador. Det visar en studie bland diabetespatienter i Skellefteå.

Ny bok: The Routledge Handbook of the Philosophy of Paternalism

2018-02-22
Universitetslektorerna Kalle Grill, Umeå universitet, och Jason Hanna, Northern Illinois University, är redaktörer för en ny bok om filosofiska aspekter på förmyndarskap (paternalism).

Japansk vecka på campus

2018-02-22
I år firar Sverige och Japan 150 år av diplomatiska relationer. För att uppmärksamma det anordnas en japansk vecka på campus för medarbetare och studenter. Veckan bjuder på föreläsningar, filmvisning och prova på-aktiviteter.

Japansk vecka på campus

2018-02-22
I år firar Sverige och Japan 150 år av diplomatiska relationer. För att uppmärksamma det anordnas en japansk vecka på campus för medarbetare och studenter. Veckan bjuder på föreläsningar, filmvisning och prova på-aktiviteter. Universitetet får också besök av en delegation från Hokkaido University so...