En dag om genusforskning vid Umeå universitet

[2017-04-20] Sveriges genusforskarförbund i samarbete med Umeå kommun och Umeå centrum för genusstudier var arrangörer för den dag om genusforskning, som nyligen anordnades vid Umeå universitet. Lisa Harryson, forskare vid Sociologiska institutionen, sitter i styrelsen för Sveriges genusforskarförbunds lokalförening i Umeå, och var en representanterna som inledde dagen och hälsade välkommen i Humanisthuset.

Sveriges genusforskarförbund är en nationell intresseorganisation som arbetar för att främja den vetenskapliga verksamheten inom det genusvetenskapliga forskningsfältet, men också för att stärka självständigt och kritiskt tänkande bland genusforskare. Dessutom arbetar de för att öka kunskapen om det genusvetenskapliga forskningsfältets betydelse hos forsknings- och utbildningspolitiska beslutsfattare, anslagsgivande myndigheter och organisationer samt hos allmänheten. I Umeå finns en lokalförening som utöver ovanstående arbetar med att knyta samman genusforskare från olika fakulteter och synliggöra den genusforskning som pågår vid Umeå universitet. 

Förmiddagens panel diskuterade genusforskningens möjligheter, villkor och samtida utmaningar i relation till omvärlden. Under eftermiddagens "forskningsmaraton" fanns genusforskare från alla fakulteter representerade bland presentatörerna och visade på den bredd av genusforskning som finns vid Umeå universitet. Syftet med genusforskardagen var att lyfta fram den genusforskning som pågår vid Umeå universitet och ge genusforskare en möjlighet att träffas och knyta nya kontakter.

- Vi ville även starta en debatt om genusforskningens villkor och utmaningar, och veta hur universitets nya rektor ser på detta, berättar Lisa Harryson. Vi gjorde en liknande dag när förra rektorn var ny. Så nu är det kanske en tradition att göra detta för varje ny rektor, vi får se.

Dagen var välbesökt av genusforskare, men även representanter från universitetets personalenhet, Länsstyrelsen i Västerbotten, Umeå kommun, Landstinget i Västerbotten och polisen var där. Diskussionerna mellan sessionerna, under eftermiddagens forskningsmaraton var mycket livliga och engagerande.   

- Vi är mycket nöjda med dagen, säger Lisa. Det var många som kom och det var roligt att se besökarnas intresse och engagemang. Det visar på vikten av att sprida genusvetenskaplig kunskap.

Adress till nyheten:
http://www.umu.se/nyhet/.cid281966

Nyheter

SVT Lokala Nyheter Västerbotten: Forskare undersöker barns motorik

2018-06-18
Forskare på Umeå universitet undersöker just nu den motoriska planeringsförmågan hos barn med autism.

Får EU-medel mot nedisning

2018-06-18
Projektet noICE, NORDIC Icing Center of Expertise, får EU-stöd med 1,9 miljoner euro från Interreg Botnia-Atlantica för att ta fram bättre metoder mot nedisning, ett problem för många industrier och verksamheter. Forskare inom datavetenskap och matematik vid Umeå universitet deltar i projektet.

7 600 svenskar per år kan dö av luftföroreningar

2018-06-18
Trots att Sverige har bland Europas lägsta halter av luftföroreningar dör 7 600 personer i förtid varje år på grund av exponering för framförallt kvävedioxid och partiklar. Varje dödsfall motsvarar en förlust av drygt elva levnadsår. De sammanlagda hälsoeffekterna beräknas kosta samhället motsvarand...

47 medarbetare prisades för nit och redlighet

2018-06-18
I år fick 47 medarbetare vid Umeå universitet ta emot utmärkelsen ”För nit och redlighet i rikets tjänst”. 40 hade möjlighet att delta vid en utdelningsceremoni i mitten av juni.

Framtidens 3D-printade hus i fokus på internationell konferens

2018-06-18
Den 30–31 maj samlade Sliperiet med partners drygt 100 gäster för en internationell och transdisciplinär konferens. Internationella föregångare inom 3D-printing området, experter inom digitaliserad byggteknik, materialutveckling och arkitektur möttes för att knyta kontakter och dela med sig av sina ...

Umeåforskare får 7 miljoner för studie av urfolks erfarenheter av energiproduktion

2018-06-18
Åsa Össbo och Kristina Sehlin MacNeil, båda verksamma vid Vaartoe – Centrum för samisk forskning, Umeå universitet, har av Energimyndigheten beviljats 7 miljoner kronor för forskningsprojektet Skada skedd. Det är ett treårigt forskningsprojekt som omfattar urfolkssamhällens erfarenheter av energipro...

ITS söker fler IT-specialister

2018-06-17
Vi tar nu nästa steg i vår utveckling och söker dig som vill vara med att växa, påverka och utvecklas med oss.

NorthPop Workshop

2018-06-15

Examensceremoni på Interaktion och Design

2018-06-15
Under måndagen den 4 juni hade över 70 personer samlats i Teknikhusets ljusgård för att fira 14 nya civilingenjörer från Civilingenjörsprogrammet i Interaktion och Design under den första examensceremoni någonsin på programmet.

Elitidrottsstudenter vid Umeå universitet spelar Student-VM i innebandy

2018-06-15
Under dagarna 26-30 juni spelas Student-VM i innebandy i polska Lodz. Elitidrottsstudenterna Elinor Berling, Sandra Törnqvist, Tova Eriksson, Camilla Lundin, Linn Mikaelsson och Emilie Fällman finns representerad i den svenska spelartruppen.