Till umu.se

En dag om genusforskning vid Umeå universitet

[2017-04-20] Sveriges genusforskarförbund i samarbete med Umeå kommun och Umeå centrum för genusstudier var arrangörer för den dag om genusforskning, som nyligen anordnades vid Umeå universitet. Lisa Harryson, forskare vid Sociologiska institutionen, sitter i styrelsen för Sveriges genusforskarförbunds lokalförening i Umeå, och var en representanterna som inledde dagen och hälsade välkommen i Humanisthuset.

Sveriges genusforskarförbund är en nationell intresseorganisation som arbetar för att främja den vetenskapliga verksamheten inom det genusvetenskapliga forskningsfältet, men också för att stärka självständigt och kritiskt tänkande bland genusforskare. Dessutom arbetar de för att öka kunskapen om det genusvetenskapliga forskningsfältets betydelse hos forsknings- och utbildningspolitiska beslutsfattare, anslagsgivande myndigheter och organisationer samt hos allmänheten. I Umeå finns en lokalförening som utöver ovanstående arbetar med att knyta samman genusforskare från olika fakulteter och synliggöra den genusforskning som pågår vid Umeå universitet. 

Förmiddagens panel diskuterade genusforskningens möjligheter, villkor och samtida utmaningar i relation till omvärlden. Under eftermiddagens "forskningsmaraton" fanns genusforskare från alla fakulteter representerade bland presentatörerna och visade på den bredd av genusforskning som finns vid Umeå universitet. Syftet med genusforskardagen var att lyfta fram den genusforskning som pågår vid Umeå universitet och ge genusforskare en möjlighet att träffas och knyta nya kontakter.

- Vi ville även starta en debatt om genusforskningens villkor och utmaningar, och veta hur universitets nya rektor ser på detta, berättar Lisa Harryson. Vi gjorde en liknande dag när förra rektorn var ny. Så nu är det kanske en tradition att göra detta för varje ny rektor, vi får se.

Dagen var välbesökt av genusforskare, men även representanter från universitetets personalenhet, Länsstyrelsen i Västerbotten, Umeå kommun, Landstinget i Västerbotten och polisen var där. Diskussionerna mellan sessionerna, under eftermiddagens forskningsmaraton var mycket livliga och engagerande.   

- Vi är mycket nöjda med dagen, säger Lisa. Det var många som kom och det var roligt att se besökarnas intresse och engagemang. Det visar på vikten av att sprida genusvetenskaplig kunskap.

Adress till nyheten:
http://www.umu.se/nyhet/.cid281966

Nyheter

Kvicksilver i UMF:s mesokosmer

2017-09-19
Nu är det full fart i alla tolv mesokosmerna på UMF. Under 4-5 veckor utför ett forskarlag under ledning av Erik Björn och Agneta Andersson vid Umeå universitet ett nytt experiment för att se hur tillförsel av humusämnen påverkar ackumulering av metylkvicksilver i näringsväven.

Karl Bonnedahl i Västerbotten Kuriren om att fler företag vill göra gott

2017-09-19
Karl Bonnedahl medverkar i ett nyhetsreportage tillsammans med Roger Filipsson från Handelshögskolans samarbetspartner Coompanion Västerbotten.

Otydliga kompetenskrav och arbetstider för vikarierande ambulansförare

2017-09-19
Det återstår brister inom svensk ambulanssjukvård i arbetet med såväl nollvisionen som arbetsmiljö. Det visar en ny forskningsrapport om förarkompetens och trafiksäkerhet vid anställning av sommarvikarierande förare inom ambulanssjukvården.

Prisat abstrakt om KOL-vård

2017-09-19
Sara Lundell, doktorand vid Institutionen för samhällsmedicin och rehabilitering, fysioterapi, har tilldelats ett resestipendium för bästa abstrakt. Det skedde i samband med ERS, European Respiratory Society, internationella kongress i Milano 9-13 september.

Inbjudan till boksläpp "Kvinnor och träning"

2017-09-19
SISU Idrottsböcker, Livsmedicin, Idrottshögskolan vid Umeå universitet och IKSU inbjuder till boksläppet"Kvinnor och träning" fredag 6 oktober 2017. Författare till boken är Lisbeth Wikström-Frisén och Anna Nordström, båda forskare inom Idrottshögskolans nätverk.

DN: Hennes upptäckt gjordes vid Umeå universitet

2017-09-19
I en intervju med Dagens Nyheter beskriver Emmanuelle Charpentier hur mycket hon uppskattar forskningsmiljön vid Umeå universitet: "Det var en generös miljö där man i stället för att vara konkurrenter uppskattade när det gick bra för en kollega, och gärna diskuterade vetenskap." Läs hela intervjun ...

DN: ”Tekniken kan förbättra världens matproduktion”

2017-09-19
En stjärnrestaurang i Göteborg har för första gången serverat en Crispr-måltid. I Sverige är de genförändrade grönsakerna än så länge tillåtna. Men forskare är oroliga för att EU kommer att begränsa användningen på samma sätt som för GMO. När internationella växtforskare i somras besökte Sverige ord...

Högtflygande metod för förståelse av klimatförändringar i nordliga sjöar

2017-09-19
Målet med Umeåforskares LiDAR lasermätningar i Abiskoområdet från ett flygplan är att skapa den första europeiska, och den andra globalt sett, kartan på landskapsnivå av sjöbottnars former. Detta är en viktig saknad pusselbit för att kunna kartlägga lagring och flöde av kol i klimatmodeller.

ECCE 2017 hålls på Umeå universitet

2017-09-18
Under denna vecka arrangerar Informatik konferensen ECCE 2017, European Conference on Cognitive Ergonomics. Konferensen som inleds redan på tisdag, pågår fram till fredag och äger rum nere på Sliperiet, konstnärligt campus.

Ny bok: Early Language Learning – Complexity and Mixed Methods

2017-09-18
Detta är den första samlingen av forskningsstudier som utreder potentialen med att mixa olika metoder vid inlärning av främmande eller andraspråk hos barn. Boken samlar nya studier som gjorts i Kamerun, Kina, Kroatien, Etiopien, Frankrike, Tyskland, Italien, Kenya, Mexiko, Slovenien, Spanien, Sverig...